Κυριότερες Διαθλαστικές Ανωμαλίες

myopia

Μυωπία:

Η Σύγχρονη Οφθαλμολογία σήμερα εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία, αφού είναι από τις πρώτες ειδικότητες που αφομοιώνει ταχύτατα τις τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική κλινική πράξη. Συνεπώς προσφέρει άμεσες και ανώδυνες λύσεις σε προβλήματα όρασης, που μέχρι πριν λίγο καιρό παρουσίαζαν σημαντική δυσκολία και ταλαιπωρούσαν ιδιαίτερα τον ασθενή.

Yπερμετρωπία:

Οι υπερμέτρωπες ασθενείς δεν βλέπουν μακριά με ευκρίνεια, ούτε μπορούν να εστιάσουν εύκολα στα κοντινά αντικείμενα. Στους νέους, ο φυσικός φακός του οφθαλμού μπορεί έως κάποιο ποσοστό να διορθώσει την εστίαση. Με την πάροδο της ηλικίας όμως χάνεται αυτή η δυνατότητα προσαρμογής. Γι’ αυτό πολλοί υπερμετρωπικοί ασθενείς μαθαίνουν μετά από οφθαλμολογική εξέταση ότι είναι υπερμέτρωπες μετά την ηλικία των 20 ετών.
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν το μάτι είναι μικρότερων διαστάσεων σε σχέση με το κανονικό ή ο κερατοειδής χιτώνας είναι πάρα πολύ επίπεδος. Κατά συνέπεια, οι φωτεινές ακτίνες συναντώνται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Τα διορθωτικά γυαλιά, οι φακοί επαφής και η θεραπεία με LASER χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση ποιοτικής όρασης.

hyperopia

astigmatism

Αστιγματισμός:

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας (και μερικές φορές ο φακός), παρουσιάζει διαθλαστικές ανωμαλίες στους διάφορους άξονες. Σχεδόν ο καθένας έχει κάποιο βαθμό αστιγματισμού, αλλά για μερικούς η διαφορά στην καμπυλότητα των αξόνων του κερατοειδούς είναι τέτοια που αναγκάζει τις φωτεινές ακτίνες να εστιάσουν σε πολλά σημεία στο μάτι, αλλοιώνοντας έτσι και την κοντινή και την μακρινή όραση.

Αντιμετώπιση Διαθλαστικών Ανωμαλιών

Η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική προκαλεί απόλυτα εξατομικευμένη αλλαγή της καμπυλότητας της επιφάνειας του κερατοειδούς, διορθώνοντας τις οπτικές ατέλειες του οφθαλμού.

Αποτέλεσμα της επέμβασης είναι καθαρή όραση απαλλαγμένη από γυαλιά ή φακούς επαφής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει σταθεροποιηθεί η διαθλαστική ανωμαλία για ένα χρόνο τουλάχιστον και να μην παρουσιάζουν τα μάτια άλλες παθολογικές αλλοιώσεις.
Σε περίπτωση χρήσης φακών επαφής, αυτοί πρέπει να αφαιρεθούν 15 – 30 ημέρες πριν από τον τελικό προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να εξουδετερωθεί η προκαλούμενη επίδραση των φακών επαφής στον κερατοειδή για να προκύψει το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Σήμερα διαθέτουμε προηγμένα τεχνολογικώς laser (Femtosecond & Excimer Laser) που καθιστούν πλέον παρελθόν τη χρήση του παραδοσιακού κερατόμου με την λεπίδα (bladeless refractive surgery).

antimetwpisi-diathlastiki-2

To Glaucoma Laser Eye Center Athens εγγυάται την πλέον σύγχρονη τεχνολογικά διαγνωστική και χειρουργική προσέγγιση των διαθλαστικών ανωμαλιών.

Μέθοδος lasik

Η μέθοδος LASIK

Η μέθοδος LASIK συνδυάζει δύο στάδια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κατ’ αρχάς με femtosecond laser ή παλαιότερα με τη χρήση μικροκερατόμου, ανασηκώνεται ένας λεπτός κρημνός του κερατοειδή χιτώνα. Έπειτα, το excimer laser αλλάζει την καμπυλότητα του κερατοειδή για να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα.

Ο κρημνός επανατοποθετείται έπειτα και κλείνει χωρίς συρραφές μετά από λίγα λεπτά. Οφθαλμικές σταγόνες ενσταλάσσονται στο μάτι για να διευκολύνουν τη θεραπευτική διαδικασία. Η αποκατάσταση της όρασης είναι χαρακτηριστικά γρήγορη και υπάρχει σχεδόν πλήρης απουσία μετεγχειρητικής ενόχλησης, πλην ίσως ελαφράς και παροδικής ολιγόωρης φωτοφοβίας.

Επιφανειακές Φωτεκτομές (PRK - LASEK - EPILASIK)

Η μέθοδος PRK διορθώνει επίσης μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Στη PRK, το επιθήλιο, δηλαδή το στρώμα των κυττάρων που καλύπτουν τον κερατοειδή χιτώνα, αφαιρείται και το excimer λέιζερ αλλάζει την καμπυλότητα του κερατοειδή χιτώνα για να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα.

Ένας φακός επαφής τοποθετείται στο τέλος της επέμβασης για να επιταχύνει την επιθηλιοποίηση, η οποία διαρκεί συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες. Επειδή η PRK απαιτεί την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς η πλήρης αποκατάσταση της όρασης καθυστερεί λίγο περισσότερο από ότι στην τεχνική LASIK. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το ίδιο.

H PRK και οι συναφείς μέθοδοι επιφανειακής αφαίρεσης (LASEK, EPILASIK) συστήνονται ως μέθοδοι επιλογής αντί της LASIK για τους ανθρώπους που έχουν λεπτούς κερατοειδείς χιτώνες ή άλλα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά ή συγκεκριμένο τρόπο ζωής (life style).

Διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών χωρίς τη χρήση του Laser σε ειδικές περιπτώσεις:

  • Πολυεστιακοί ενδοφακοί
  • Προσαρμοστικοί ενδοφακοί
  • Φακικοί ενδοφακοί ICL
  • Αφαίρεση & αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού
Share