Γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ)

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ →

Τι είναι η πρεσβυωπία;

 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο μαζί με τις πρώτες ρυτίδες, παρατηρούν ότι η δυνατότητα της όρασής τους φθείρεται και αλλοιώνεται κυρίως στο διάβασμα που τους αναγκάζει να βλέπουν πολύ κοντά. Η διάγνωση σε αυτή την περίπτωση είναι μία και ονομάζεται πρεσβυωπία. Είναι η συχνότερη διαθλαστική πάθηση που σχετίζεται ξεκάθαρα με την ηλικία και τα μάτια.

Στην πρεσβυωπία, το μάτι χάνει την ελαστικότητά του στο να εστιάσει σε μία κοντινή απόσταση. Αναμενόμενο είναι κατά την ηλικία των 40-50, όπου τα μάτια γερνούν.

Συμπτώματα

 

Καθώς περνάτε την τέταρτη δεκαετία της ζωής σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα σε κοντινή απόσταση και κυρίως να διαβάσετε. Ανάμεσα στα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι η κούραση μετά από το διάβασμα, η αίσθηση καύσου στα μάτια μετά από πολύωρη ενασχόληση στον υπολογιστή και γενικά η αίσθηση ότι η κοντινή σας όραση έχει εξασθενίσει.

Γιατί παθαίνουμε πρεσβυωπία

 

Υποστηρίζεται ότι η πρεσβυωπία οφείλεται στην σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού και μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με γυαλιά οράσεως είτε με πολυεστιακούς φακούς επαφής. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα πολυεστιακών ενδοφακών και ενδοκερατικών ενθεμάτων.

Σε άτομα με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία, ενώ όσοι έχουν μυωπία μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας.

Αντιμετώπιση με γυαλιά

 

Μπορείτε να βρείτε γυαλιά πρεσβυωπίας στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Ωστόσο, θα πρέπει τα κρύσταλλα να είναι πολύ καλής ποιότητας για να μην κουράζουν τα μάτια και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι μία θαυμάσια λύση όπως επίσης και οι φακοί επαφής με πολυεστιακότητα. Συνιστώνται όμως σε μικρότερες ηλικίες καθώς σε υπερήλικες -λόγω της ξηροφθαλμίας- είναι δύσχρηστοι.

Χειρουργική Θεραπεία

 

Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται η χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας (με laser), ύστερα από εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος από τον οφθαλμίατρο.

Οι άνθρωποι μπορούν πλέον να διαβάζουν, χωρίς να εξαρτώνται από γυαλιά ή από φακούς επαφής.

Με τους τελευταίας γενιάς πολυεστιακούς ή μονοεστιακούς ενδοφακούς έχει εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα και ο ασθενής είναι ικανοποιημένος σε κάθε απόσταση.

Εναλλακτική και αποτελεσματική εξίσου λύση, είναι και η μονοόραση, που αποσκοπεί στην δημιουργία μυωπίας στον μη επικρατή οφθαλμό.

Κάθε μία από τις επεμβάσεις αφαίρεσης και αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού, μπορούν να πραγματοποιηθούν με ή χωρίς την ύπαρξη καταρράκτη ή άλλου είδους αμετρωπίας.

Γενικά, όλες οι παραπάνω επεμβάσεις είναι αναίμακτες και δεν επιφέρουν κινδύνους στον ασθενή ή επιπλοκές. Ωστόσο, θα πρέπει κάθε ασθενής να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί μία επαναληπτική επέμβαση μετά από μερικά χρόνια.

Για να θεωρηθεί επιτυχής η χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας θα πρέπει το άτομο να μπορεί να βλέπει εξίσου καλά μακριά και κοντά και να μην παρουσιάζει ευαισθησία στις αντιθέσεις του φωτός.

Πόσο κοστίζει το χειρουργείο πρεσβυωπίας;

 

Το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και το κόστος μπορεί να παρουσιάσει μικρές διακυμάνσεις. Δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θεωρείται διαθλαστική επέμβαση.

Συχνές ερωτήσεις

Παίζει ρόλο η ηλικία στον τρόπο αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας;

 

Η ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της μεθόδου. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε έναν 40άρη υπερμέτρωπα ή πρεσβύωπα από έναν 70άρη.

Στις νεότερες ηλικίες προτιμάται συνήθως το Lasik υπερμετρωπίας ή PresbyLasik, ενώ σε μεγαλύτερες η επέμβαση με πολυεστιακό ενδοφακό.

Γιατί κάποιοι να και έχουν μπει στα 50 διαβάζουν χωρίς γυαλιά;

 

Όσοι έχουν μυωπία μπορούν να διαβάζουν κοντά αν βγάλουν τα γυαλιά ή τους φακούς, καθώς η μυωπία εξαλείφει την πρεσβυωπία.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα μάτια μου από την πρεσβυωπία;

 

  • Εξασφαλίστε καλό φωτισμό στον χώρο, ώστε να μην έχετε δυσφορία στα μάτια
  • Διατηρήστε την συνιστώμενη απόσταση από βιβλία, κινητά και υπολογιστές για να ξεκουράζετε τα μάτια σας
  • Ενυδατώστε τα μάτια σας με τεχνητά δάκρυα
  • Κρατήστε υγιή την όρασή σας, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A & C.

Διαβάστε Επίσης

Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης,

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής δοκιμάστηκε ήδη

Οχι μόνο δεν βοηθούν τους οδηγούς να δουν καλύτερα τη νύχτα,

Μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού μετά από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση,

Θεατές… στις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σε πολλές άλλες ιατρικές εξετάσεις θα είναι στο εγγύς…

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Κοζομπόλη Βασιλείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία.

Λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων

Ένας βιονικός φακός που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους…

Anti-crosslinking drug may restore natural accommodation.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθείστε απόσπασμα της εκδήλωσης του ΕΛΚΕΘΟΠ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμολογικών…

ofthalmologiko-sinedrio

Click on the link below to watch the statements of the Scientific Director of Glaucoma…

naftemporiki

Με αφορμή τη νέα χειρουργική μέθοδο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια,

ofthalmologiko-sinedrio

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήστε δηλώσεις του Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Πρόσφατο άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών

Ενδιαφέρον άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών και Καθηγητή Οφθαλμολογίας…