Γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ)

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ →

Τι είναι

 

Ο αστιγματισμός ανήκει στις λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες, οι οποίες προκαλούν διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται εντός του ματιού. Ο αστιγματισμός μπορεί να διακριθεί σε κανονικό ή ακανόνιστο.

Με απλά λόγια κάποιος μπορεί να υποψιαστεί ότι έχει αστιγματισμό, όταν βλέπει παραμορφωμένες εικόνες και θολές τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές αποστάσεις. Έπειτα μπορεί η όρασή σας να είναι καθαρή, αλλά να έχετε συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος και η κούραση.

Μορφές αστιγματισμού:

  • Αστιγματισμός του κερατοειδούς
  • Αστιγματισμός του οφθαλμικού φακού
  • Αστιγματισμός του αμφιβληστροειδούς

Δεν αποτελεί ασθένεια παρά μόνο μία ανωμαλία, η οποία παραμένει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της ζωής. Αν παρουσιάσει κάποια μεταβολή, τότε αυτό μπορεί να είναι οιωνός για μία σοβαρότερη κατάσταση που πρέπει να ερευνηθεί προσεκτικά από τον γιατρό.

Αίτια

 

Ο αστιγματισμός είναι ένα ελάττωμα, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί εκ γενετής ή μπορεί να είναι προϊόν ενός τραυματισμού ή μιας πάθησης του κερατοειδούς, ο οποίος (κερατοειδής) δεν είναι σφαιρικός και δεν έχει τις ίδιες καμπύλες σε όλους τους μεσημβρινούς. Αυτό σημαίνει ότι ο κερατοειδής είναι περισσότερο κυρτός και μοιάζει σαν μπάλα του ράγκμπυ. Η όραση σε αυτή την περίπτωση είναι θολή, αφού το μάτι αδυνατεί να εστιάσει τις ακτίνες του φωτός σε ένα μόνο σημείο.

Συμπτώματα

 

Η θολή όραση ασφαλώς και είναι το κυριότερο σύμπτωμα του αστιγματισμού και η παραμόρφωση των εικόνων σε όλες τις αποστάσεις. Από την στιγμή που το άτομο δεν φοράει γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, τα συμπτώματα είναι κοπιωπία, πονοκέφαλος και αίσθημα κούρασης μετά από πολύωρο διάβασμα ή πολλές ώρες στον υπολογιστή.

Διάγνωση

 

Η διάγνωση του αστιγματισμού, γίνεται με μία απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας ή με τοπογραφία του κερατοειδούς.

Αντιμετώπιση – Θεραπείες Laser

 

Για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού, προτείνονται γυαλιά οράσεως ή φακοί επαφής. Εφόσον ο γιατρός το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να προχωρήσει σε διαθλαστική χειρουργική με laser για την αφαίρεση του αστιγματισμού από τα μάτια.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση τορικού ενδοφακού με παράλληλη αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς. Αυτή η επέμβαση συνδυάζεται με την αφαίρεση καταρράκτη και το κόστος της ποικίλλει από περιστατικό σε περιστατικό.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο συχνός είναι ο αστιγματισμός;

 

Η ανωμαλία του αστιγματισμού, είναι πολύ συχνή και υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι έχουμε από την γέννησή μας σε μικρό βαθμό που παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η διαφορά στην όραση είναι ελάχιστη και δεν συντρέχει συνήθως κανένας λόγος ανησυχίας.

Ευθύνεται ο αστιγματισμός για την κεφαλαλγία;

 

Μπορεί ναι, αφού το μάτι αναγκάζεται να επιμένει στην εστίαση μιας εικόνας, χωρίς να τα καταφέρνει. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει έναν πονοκέφαλο, ο οποίος βελτιώνεται με τα κατάλληλα γυαλιά.

Πως βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό;

 

Κάποιος που έχει αστιγματισμό, δεν έχει μεγάλη ευκρίνεια στην όρασή του. Για παράδειγμα σε ένα ρολόι τοίχου, δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ίδιο καλά τους δείκτες σε διάφορους άξονες, ενώ όταν γέρνει λίγο το κεφάλι, αντιστρέφονται οι άξονες που είναι ευκρινείς από τους άλλους. Με το σωστό ζευγάρι γυαλιά, η όραση μπορεί να γίνει και πάλι ομοιόμορφη.

Ο αστιγματισμός διορθώνεται με φακούς επαφής;

 

Τόσο ο υψηλός όσο και ο χαμηλός αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με φακούς επαφής, διατηρώντας την όραση σταθερή και άνετη.

Μπορεί κάποιος να βάλει ειδικούς φακούς για αστιγματισμό στα γυαλιά ηλίου;

 

Ναι. Είναι μία πολύ καλή και βολική λύση, αφού δεν θα φαίνεται ότι φοράτε γυαλιά αστιγματισμού, ενώ η όραση θα είναι ευκρινής. Το κόστος αλλαγής των απορροφητικών φακών σε αστιγματικούς δεν είναι υψηλό. Ο οφθαλμίατρος θα σας καθοδηγήσει.

Διαβάστε Επίσης

Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης,

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής δοκιμάστηκε ήδη

Οχι μόνο δεν βοηθούν τους οδηγούς να δουν καλύτερα τη νύχτα,

Μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού μετά από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση,

Θεατές… στις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σε πολλές άλλες ιατρικές εξετάσεις θα είναι στο εγγύς…

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Κοζομπόλη Βασιλείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία.

Λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων

Ένας βιονικός φακός που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους…

Anti-crosslinking drug may restore natural accommodation.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθείστε απόσπασμα της εκδήλωσης του ΕΛΚΕΘΟΠ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμολογικών…

ofthalmologiko-sinedrio

Click on the link below to watch the statements of the Scientific Director of Glaucoma…

naftemporiki

Με αφορμή τη νέα χειρουργική μέθοδο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια,

ofthalmologiko-sinedrio

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήστε δηλώσεις του Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Πρόσφατο άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών

Ενδιαφέρον άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών και Καθηγητή Οφθαλμολογίας…