Γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ)

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ →

Laser Διαθλαστική Χειρουργική

Η διαθλαστική χειρουργική αφορά το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός κ.α.). Οι τεχνικές αυτές αποσκοπούν κυρίως στο να ρυθμίζουν την ευκρίνεια της όρασης, ώστε να υπάρχει σωστή εστίαση. Οι περισσότερες από τις επεμβάσεις πραγματοποιούνται με laser (laser ματιών), είναι ανώδυνες και ασφαλείς, χωρίς επιπλοκές, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί.

Στο οφθαλμολογικό μας κέντρο λειτουργεί μία σύγχρονη μονάδα, στην οποία πραγματοποιούνται αποκλειστικά οι διαθλαστικές επεμβάσεις, προσφέροντας ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα και άριστα αποτελέσματα. Οι κυριότερες μέθοδοι laser στα μάτια, είναι η PRK και η LASIK.

Κυριότερες Διαθλαστικές Ανωμαλίες

ΜΥΩΠΙΑ

 

Όταν κάποιος έχει μυωπία βλέπει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά και θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Είναι σύνηθες να συνυπάρχει με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως αστιγματισμός και πρεσβυωπία.

Ο βαθμός της μυωπίας είναι καθοριστικός για την εστίαση του κάθε ανθρώπου σε αντικείμενα που βρίσκονται μόλις μερικά εκατοστά από τα μάτια τους ή πιο μακριά.

Συμπτώματα μυωπίας

  • Θαμπή όραση σε μακρινές αποστάσεις
  • Καταβολή προσπάθειας στην εστίαση των ματιών σε συγκεκριμένη περιοχή
  • Κόπωση των ματιών και πονοκέφαλος

Αιτίες

Η μυωπία μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως και επίκτητη. Πολλές φορές η μυωπία σχετίζεται με την κατάχρηση του υπολογιστή σε καθημερινό επίπεδο ή την παρακολούθηση τηλεόρασης από πολύ κοντά, αγαπημένη συνήθεια των μικρών παιδιών.

Θεραπεία Laser

Εκτός από τα γυαλιά οράσεως και τους φακούς επαφής που επιφέρουν μία προσωρινή λύση, οι διαθλαστικές επεμβάσεις ματιών με laser ενδείκνυνται από τους χειρουργούς οφθαλμίατρους για την αντιμετώπιση της μυωπίας.

Ο ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο για να ενημερωθεί αναλυτικά για την επέμβαση μυωπίας με laser, το κόστος της και τα αποτελέσματά της. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα υποβληθεί σε μία σειρά ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια η βλάβη και να διευκρινιστεί ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για την περίπτωσή του.

Οι προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος το laser, είναι να έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και να μην πάσχει από κάποια οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που θα απαγορεύει την επέμβαση. Επιπλέον, οι γυναίκες που υποβάλλονται στο laser δεν πρέπει να διανύουν εγκυμοσύνη ή περίοδο θηλασμού.

Εγχείρηση LASIK: Ο πιο συνηθισμένος τύπος laser ματιών για μυωπία. Ολοκληρώνεται σε 10-20 λεπτά, με την ακτίνα laser να τίθεται σε λειτουργία για ένα περίπου λεπτό.

Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK): Η διαφορά με την LASIK είναι ότι αντί να σμιλεύει τα εσωτερικά στρώματα του κερατοειδούς, το laser σμιλεύει την εξωτερική επιφάνεια. Επιλέγεται σε περιπτώσεις λεπτού κερατοειδούς ή σε κερατοειδή που έχει ορισμένες ιδιομορφίες.

Το κόστος για το laser μυωπίας δεν είναι απαγορευτικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Υπερμετρωπία ονομάζουμε τη διαθλαστική ανωμαλία με τον οποία ο ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει τα αντικείμενα και τα είδωλα που βρίσκονται κοντά του. Συγκεκριμένα, κάποιο είδωλο μακρινό που προσπαθεί το άτομο να διακρίνει, δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω του, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι θολή.

Η πορεία της υπερμετρωπίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την μυωπία. Αν για παράδειγμα έχει ένα παιδί υπερμετρωπία, όσο μεγαλώνει είναι αναμενόμενο η ανωμαλία αυτή να μειώνεται, μέχρι το τέλος της εφηβείας.

Μία προσωρινή λύση διόρθωσης της υπερμετρωπίας είναι η εφαρμογή φακών οι οποίοι είναι παχύτεροι στο κέντρο και πιο λεπτοί στην περιφέρεια. Μόνιμη λύση αποτελεί το laser υπερμετρωπίας που δίνει και την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αίτια

 

Η υπερμετρωπία οφείλεται:
  • σε μικρό προσθοπίσθιο άξονα του ματιού
  • σε μικρή διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού
  • σε συνδυασμό των δύο παραπάνω

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του ατόμου και το πόσο σοβαρή είναι η ανωμαλία.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κοπιωπία με πονοκέφαλο και δακρύρροια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στα παιδιά η υπερμετρωπία αποτελεί αιτία για στραβισμό, κατάσταση η οποία πρέπει να διορθώνεται άμεσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος αμβλυωπίας.

Αντιμετώπιση με Laser

 

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων που επιλέγονται στα άτομα με υπερμετρωπία. Η Transepithelial PRK και η LASIK με Femptosecond Laser.

Στην Transepithelial PRK δεν πραγματοποιείται αφαίρεση του επιθηλίου μηχανικά. Το laser εφαρμόζεται στον κερατοειδή χιτώνα ανώδυνα, ο οποίος στο τέλος της επέμβασης καλύπτεται από έναν θεραπευτικό φακό. Η ανάπτυξη των νέων επιθηλιακών κυττάρων τρεις περίπου ημέρες μετά την επέμβαση, επουλώνει πλήρως την επιφάνεια του ματιού.

Στην LASIK με Femptosecond Laser, διαμορφώνεται μία μικρή κοιλότητα στον κερατοειδή που δημιουργεί διαχωρισμό στο εσωτερικό του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία flap (καπάκι). Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια ο χειρουργός σηκώνει το καπάκι και προχωράει στην σμίλευση του κερατοειδούς. Μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής θα βλέπει κανονικά.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Μιλάμε για αστιγματισμό, όταν ο κερατοειδής χιτώνας εμφανίσει διαθλαστικές ανωμαλίες σε διάφορους άξονες, δηλαδή ακανόνιστη καμπυλότητα. Η ανωμαλία αυτή συνήθως δεν επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής, ωστόσο μπορεί μετά από πολύωρη ενασχόληση με υπολογιστή ή διάβασμα να εμφανίσει κοπιωπία. Ο αστιγματισμός διορθώνεται εύκολα με laser, είτε μόνος του, είτε μαζί με μυωπία ή υπερμετρωπία. Επίσης ο αστιγματισμός μπορεί να συνδυαστεί με μία επέμβαση καταρράκτη, πάλι με laser.

Αντιμετώπιση Διαθλαστικών Ανωμαλιών

Το Glaucoma Laser Eye Center Athens, αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοπόρα οφθαλμολογικά κέντρα που εφαρμόζει κάθε σύγχρονη διαθλαστική επέμβαση, με σκοπό την διόρθωση των οπτικών ατελειών.

Το έμπειρο και καταρτισμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε συνδυασμό με τον καινοτόμο και πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Femtosecond & Excimer Laser) προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στον κάθε ασθενή, για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

To Glaucoma Laser Eye Center Athens εγγυάται άψογο αποτέλεσμα σε κάθε διαθλαστική επέμβαση, με εξατομικευμένη προσέγγιση.

Η μέθοδος LASIK

 

Η μέθοδος LASIK ανακαλύφθηκε από Έλληνες γιατρούς το 2.000. Προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα οφθαλμικά laser, αφού πραγματοποιείται κάτω από το προστατευτικό στρώμα ιστού που έχει ο κερατοειδής. Αποτέλεσμα είναι να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα φλεγμονής και να εξουδετερώνεται κάθε κίνδυνος για θολή όραση σε μετεγχειρητικό στάδιο. Από την επόμενη κιόλας ημέρα η όραση είναι πολύ καλή.

Αποτελεί την κύρια μέθοδο αντιμετώπισης διαθλαστικών ανωμαλιών παγκοσμίως, προσφέροντας λύση ακόμα και σε περίπλοκες διορθώσεις.

Επιφανειακές Φωτεκτομές (PRK – LASEK – EPILASIK)

 

Η μέθοδος PRK και οι συναφείς μέθοδοι επιφανειακής αφαίρεσης (LASEK, EPILASIK) αποτελούν ιδανική επιλογή για μικρού βαθμού μυωπία, με ή χωρίς στιγματισμό και για υπερμετρωπία.

Η πολύ αποτελεσματική PRK πραγματοποιείται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου ελέγχεται η δέσμη laser, αναδιαμορφώνοντας την επιφάνεια του κερατοειδούς. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις λίγα λεπτά. Η πλήρης αποκατάσταση της όρασης επανέρχεται σε λίγες ημέρες.

Σε κάθε επέμβαση laser εφαρμόζεται χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου και ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα.

Διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών χωρίς τη χρήση του Laser σε ειδικές περιπτώσεις:
  • Πολυεστιακοί ενδοφακοί
  • Προσαρμοστικοί ενδοφακοί
  • Φακικοί ενδοφακοί ICL
  • Αφαίρεση & αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού

Σχετικά Video

Διαβάστε Επίσης

Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης,

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής δοκιμάστηκε ήδη

Οχι μόνο δεν βοηθούν τους οδηγούς να δουν καλύτερα τη νύχτα,

Τα νέας γενιάς λέιζερ βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το χειρουργικό αποτέλεσμα

Μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού μετά από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση,

Θεατές… στις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σε πολλές άλλες ιατρικές εξετάσεις θα είναι στο εγγύς…

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής επιστημονικής μελέτης

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς.

Ασφαλής και αποτελεσματική είναι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) με τη χρήση…

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Κοζομπόλη Βασιλείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία.

Λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων

Ένας βιονικός φακός που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους…

Anti-crosslinking drug may restore natural accommodation.

Διαβάστε σε ένα περιεκτικό άρθρο όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα διαθλαστικά χειρουργεία…

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθείστε απόσπασμα της εκδήλωσης του ΕΛΚΕΘΟΠ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμολογικών…

ofthalmologiko-sinedrio

Click on the link below to watch the statements of the Scientific Director of Glaucoma…

Πρόσφατο άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών

Ενδιαφέρον άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών και Καθηγητή Οφθαλμολογίας…

naftemporiki

Με αφορμή τη νέα χειρουργική μέθοδο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια,

ofthalmologiko-sinedrio

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήστε δηλώσεις του Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης