Γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ)

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ →

Ωχρά κηλίδα

 

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο χιτώνας που παίζει τον κυριότερο ρόλο στην αποτύπωση των πληροφοριών. Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τα χρώματα και πολλές από τις λεπτομέρειες των αντικειμένων.

Ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 

Για την πάθηση αυτή δεν έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα αίτια. Εμφανίζεται κατά τη γήρανση, δηλαδή σε ηλικίες άνω των 60 ετών και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες διαταραχής της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.


Στο αρχικό στάδιο της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα και ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την πάθηση κατά τη διάρκεια της βυθοσκόπησης, όπου παρατηρεί κάποιες ουσίες – εν ενόματι Drusen (Ντρούζεν)- οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες για την απώλεια της όρασης, παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια, όπου ο ασθενής κινδυνεύει από τύφλωση ή από διατήρηση μόνο μέρους της περιφερειακής όρασης.

Παράγοντες κινδύνου

 

Προς το παρόν, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταγράψει ακριβείς αιτίες και έτσι μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στην καταγραφή ορισμένων παραγόντων κινδύνου που όπως φαίνεται επηρεάζουν την εκφυλιστική πάθηση.

Έχει συσχετιστεί περισσότερο με το γυναικείο φύλο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, χωρίς να θεωρείται κληρονομική νόσος.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης της ωχράς κηλίδας, ενώ κάποιες μελέτες έχουν επιστήσει την προσοχή τους στην κατ’ εξακολούθηση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, η διατροφή υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά την εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Φαίνεται ότι η δίαιτα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες C, Ε και Α είναι πολύ βοηθητική.

Συμπτώματα

 

  • θολή όραση
  • ο ασθενής έχει μόνιμα στην όρασή του κάτι σαν μαύρη τελεία στο κέντρο
  • η όραση είναι παραμορφωμένη (μπορεί μία ευθεία γραμμή να μοιάζει αλλοιωμένη)

Τύποι εκφύλισης ωχράς κηλίδας

 

Η πάθηση διακρίνεται σε δύο τύπους, την ξηρού και υγρού τύπου εκφύλιση.

Η ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι και η συχνότερη. Η εξέλιξή της είναι αργή, ωστόσο σαν αποτέλεσμα έχει την σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης, η οποία επέρχεται ύστερα από πολλά χρόνια. Ο ασθενής εν τέλει βλέπει μόνο με την περιφερειακή όραση.

Την υγρή μορφή θα την εμφανίσουν ελάχιστα περιστατικά, με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε αυτήν την μορφή εμφανίζονται νεοαγγεία με παθολογική δραστηριότητα στην περιοχή, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα και να αιμορραγήσουν.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

 

Ειδικά συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ψευδάργυρο, έχει παρατηρηθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης σε κάποιους ασθενείς. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση τα συμπληρώματα δεν αποτελούν θεραπεία, ούτε μπορούν να αναπληρώσουν την όραση που έχει πληγεί από την νόσο.

Φωτοδυναμικές θεραπείες

Τα θερμικά laser λειτουργούν με μία εστιασμένη ακτίνα φωτός που καυτηριάζει τα νεοαγγεία που παρουσιάζουν παθολογία και προκαλούν διάβρωση της ωχράς κηλίδας.

Ενδοφθάλμια έγχυση παραγόντων

Η έγχυση ειδικών παραγόντων στο εσωτερικό του ματιού, μπορούν να περιορίσουν την δραστηριότητα των παθολογικών νεοαγγείων, διατηρώντας την κεντρική όραση σε καλό επίπεδο.

Κλείστε ραντεβού με τον χειρουργό οφθαλμίατρο για να μάθετε το κόστος των θεραπειών και να πραγματοποιήσετε έναν ολοκληρωμένο οπτικό εξατομικευμένο έλεγχο.

Διαβάστε Επίσης

Επιπεφυκίτιδα προκαλεί ο κορωναϊός, είτε ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης,

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής δοκιμάστηκε ήδη

Οχι μόνο δεν βοηθούν τους οδηγούς να δουν καλύτερα τη νύχτα,

Μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού μετά από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση,

Θεατές… στις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και σε πολλές άλλες ιατρικές εξετάσεις θα είναι στο εγγύς…

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Κοζομπόλη Βασιλείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία.

Λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων κερατοειδούς, μπορεί να δώσει η αξιοποίηση μοσχευμάτων

Ένας βιονικός φακός που δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες αναμένεται να βάλει τέλος στα γυαλιά και τους…

Anti-crosslinking drug may restore natural accommodation.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθείστε απόσπασμα της εκδήλωσης του ΕΛΚΕΘΟΠ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμολογικών…

ofthalmologiko-sinedrio

Click on the link below to watch the statements of the Scientific Director of Glaucoma…

naftemporiki

Με αφορμή τη νέα χειρουργική μέθοδο που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια,

ofthalmologiko-sinedrio

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολουθήστε δηλώσεις του Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Πρόσφατο άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών

Ενδιαφέρον άρθρο του επιστημονικού υπευθύνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών και Καθηγητή Οφθαλμολογίας…