Η διαμπερής κερατοειδοπλαστική αποτελεί την τελευταία μας επιλογή στη θεραπεία διαφόρων παθολογικών παθήσεων του κερατοειδούς. Οι μεταμοσχεύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη επιτυχία (~ 90% για άτομα ηλικίας 20-35 ετών).

Μετά την επιτυχή επέμβαση αρχίζει η σταδιακή βελτίωση της όρασης. Όμως η επούλωση του κερατοειδούς είναι αργή και η τελική αποκατάσταση της όρασης θα επέλθει μετά από ένα έτος περίπου, αφού πρώτα αφαιρεθούν όλα τα ράμματα.
Κατά την επέμβαση, τμήμα του παθολογικού κερατοειδούς αντικαθίσταται από μόσχευμα υγιούς κερατοειδούς, που προέρχεται από μία τράπεζα μοσχευμάτων οφθαλμού, τα οποία μοσχεύματα υποβάλλονται σε αυστηρό έλεγχο για να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους. Μετά από διαμπερή κερατοειδοπλαστική, συχνός είναι ο αστιγματισμός. Ο αστιγματισμός αυτός διαφέρει από τον κερατόκωνο και διορθώνεται ευκολότερα με φακούς επαφής ή επέμβαση laser.
Η διαμπερής κερατοειδοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με την εγχείρηση καταρράκτη και ένθεση ενδοφακού οπισθίου θαλάμου ή ενδοφακού ARTISAN ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε οφθαλμού.
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε μερικού πάχους μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς (DSAEK, DMEK, DALK) με σημαντικά οφέλη για τον ίδιο τον ασθενή.
Ο ΕπιστημονικόςΥπεύθυνος του Glaucoma Laser Eye Center Athens καθηγητής Β. Κοζομπόλης είναι μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας European Eye Bank Assosiation.

Share