Ο κερατόκωνος είναι μια αμφοτερόπλευρη εκφυλιστική κατάσταση του κερατοειδούς, όπου εμφανίζεται περίπου σε ένα 1 ανά 2000 άτομα.

Χαρακτηρίζεται από σταδιακή λέπτυνση του κερατοειδούς, με συνέπεια αυτός να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης αναπτύσσεται αστιγματισμός, κυρίως, και μυωπία και η όραση ελαττώνεται κατά πολύ. Η κατάσταση αυτή αρχίζει τυπικά κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή. Η αρχική αντιμετώπιση, παλαιότερα, περιοριζόταν μόνο στα γυαλιά που διορθώνουν τον αστιγματισμό και τη μυωπία και αργότερα, που η νόσος προχωρούσε, στους σκληρούς φακούς επαφής.

prosomiosi

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΟΡΑΣΗΣ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΙΚΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ

Συχνές Μορφές Κερατόκωνου

Συχνές μορφές κερατόκωνου

Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή, κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής, λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας, αλλά κυρίως με ειδικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς
Τα τελευταία χρόνια μια καινούρια σχετικά μέθοδος ήρθε στο προσκήνιο μετά τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές: η αντιμετώπιση με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) με ταυτόχρονη χρήσης ριβοφλαβίνης. Η διεθνής ονομασία της μεθόδου είναι UV-collagen cross linking, που σημαίνει αναδιάταξη των κολλαγόνων ινών με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ουσιαστικά πρόκειται για πολυμερισμό του κολλαγόνου του κερατοειδούς.
Η κλασική διαδικασία έχει ως εξής: αφού συνήθως αφαιρέσουμε το επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς (επιθήλιο), ενσταλάζουμε σταγόνες μιας ουσίας που λέγεται Ριβοφλαβίνη και που δεν είναι τίποτε άλλο παρά διάλυμα βιταμίνης Β2, για 30 λεπτά ή λιγότερο. Η ουσία αυτή εμποτίζει το στρώμα του Κερατοειδούς.

keratokonos-topografia

Ο ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Ακολουθεί ακτινοβόληση του ματιού για άλλα 30 λεπτά ή λιγότερο με UVA. Στο τέλος τοποθετούμε θεραπευτικό φακό επαφής και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για την ακτινοβόληση του ιδίου ποσού ενέργειας σε μικρότερο χρονικό διάστημα με μεγαλύτερη ισχύ ακτινοβολίας.

Υποψήφιοι για την παραπάνω θεραπεία είναι άτομα που έχουν διαγνωσμένο κερατόκωνο μετά από κλινική εξέταση και Τοπογραφία Κερατοειδούς αλλά και άτομα με συναφείς εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. pellucid marginal degeneration) ή άτομα που παρουσίασαν εκτασία μετά από διαθλαστική χειρουργική.

Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα, σε ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς, πριν τη θεραπεία σταθεροποίησης του κερατόκωνου (αλλά στην ίδια συνεδρία) να υποβληθούν σε επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής για τη μείωση του αστιγματισμού και της μυωπίας, ώστε να μπορέσουν να βιώσουν την καθημερινότητά τους όσο είναι αυτό εφικτό χωρίς τα γυαλιά.

Με αυτόν τον τρόπο ο κερατοειδής γίνεται φυσιολογικός, όπως προκύπτει και από την τοπογραφία, και η όραση του ασθενούς βελτιώνεται χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί καθόλου γυαλιά.

Η σωστή επιλογή των ασθενών και η καλή εφαρμογή της μεθόδου καθιστούν τη θεραπεία ασφαλή και αποτελεσματική, αφού ήδη με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να μειώνεται η ανάγκη για διενέργεια μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε ποσοστό άνω του 50%.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser καθ. Β. Κοζομπόλης, πρώτος χρησιμοποίησε το CXL στην θεραπεία ανεπάρκειας του ενδοθηλίου και ελκών του κερατοειδούς, θεραπεία η οποία έχει παγιωθεί πλέον διεθνώς.

Παράλληλα απέδειξε τη μη επίδραση της θεραπείας CXL στο αποχετευτικό σύστημα του οφθαλμού και στην Ενδοφθάλμια Πίεση.

Share