Βιογραφικό

Κοζομπόλης Βασίλειος

Ο Βασίλειος Κοζομπόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής με Άριστα από το Πανεπιστήμιο της Messina, Italy.

Στη συνέχεια, ειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία στο Ιπποκράτειο Nοσοκομείο στην Αθήνα.

Εργάστηκε ως επιμελητής επί 10ετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και υπήρξε μέλος, επίσης επί 10ετία, της ερευνητικής ομάδας του Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), αναπτύσσοντας δραστηριότητα στο επιστημονικό πεδίο του γλαυκώματος αλλά και στον χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής.

Έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης (σύνδρομο αποφολίδωσης και αποφολιδωτικό γλαύκωμα / Άριστα).

Μετεκπαιδεύτηκε στο Wellington Hospital of London – UK (1995), Jule Gonin, Lausanne – Switzeland & University EyeClinic, Verona – Italy (1997).

Έγινε Καθηγητής του Δ.Π.Θ. & Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής από το 2002, την οποία οργάνωσε εκ του μηδενός

Ίδρυσε και οργάνωσε το Μεταμοσχευτικό Τμήμα Κερατοειδούς & την Τράπεζα Οφθαλμών. Ίδρυσε και οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ).

Δημιούργησε και είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (MSc) «Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία».

Κατοχύρωσε δύο διεθνείς πατέντες (ΟΒΙ & European Patent Office): Ενδοφθάλμιο τονόμετρο.

Τον Μάρτιο του 2021 εξελέγη Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την αναβάθμιση της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Είναι μέλος διεθνών ερευνητικών επιστημονικών ομάδων (Lindberg Society, Exfoliation Special Interest Group, European Eye Bank Association).
Δημιουργός του νέου συνεδριακού θεσμού: «Διαπανεπιστημιακό Οφθαλμολογικό Συνέδριο».

Επίσης, είναι μέλος των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών:

  • Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής
  • Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος
  • Ελληνική Εταιρεία Κερατοειδούς
  • The European Glaucoma Society (EGS)
  • The American Academy of Ophthalmology (AAO)
  • The New York Academy of Sciences
  • The Lindberg Society (Επιστημονική εταιρεία για τη μελέτη του συνδρόμου αποφολίδωσης)
  • The Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO)
  • The European Society of Cataract & Refractive Surgery (ESCRS)

Έχει περισσότερες από 130 διεθνείς δημοσιεύσεις σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά περιοδικά (Peer-reviewed Journals, listed in index medicus) και έχει 3500 περίπου βιβλιογραφικές αναφορές (Scopus, Google Scholar).

Είναι κριτής σε πλέον των 15 αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών περιοδικών με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact Factor) και μέλος του Editorial Board σε ορισμένα από αυτά.

Έχει συγγράψει, σε διεθνή επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια που αφορούν στη Φαρμακευτική και Χειρουργική Θεραπεία του Γλαυκώματος και του Αποφολιδωτικού Συνδρόμου (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γλαυκώματος κ.α.), στη Θεραπεία του Κερατόκωνου και τις Εφαρμογές του CROSSLINKING και έχει πραγματοποιήσει ως προσκεκλημένος ομιλητής ή συντονιστής ή εκπαιδευτής μεγάλο αριθμό ομιλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, έχει προτείνει νέες χειρουργικές τεχνικές στην διεθνή επιστημονική κοινότητα που αφορούν στο Γλαύκωμα.

Διεθνείς Δημοσιεύσεις